Concert în primă audiţie absolută – Martie 2016
Duminică, 27 martie 2016, orele 17:00 la Muzeul de Artă din Constanta (bld. Tomis nr. 82-84) va avea loc concertul susţinut de violoncelistul de renume internaţional Omar Flavio Careddu (Italia) şi pianista Andreea Bratu (România). Intrarea este liberă.
Programul este compus din lucrări pentru violoncel solo, pian solo şi pentru duo instrumental (violoncel – pian), gândit ca un periplu istoric pornind de la muzica clasică a compozitorilor Johann Sebastian Bach, Luigi Boccherini, Charles Gounod, Gabriel Fauré la compoziţiile crossover contemporane (cu influenţe din muzica jazz, folclorica şi muzică uşoară) ale autorilor Salvatore Sini şi Gaby Kapps. Patru dintre lucrările compuse de către compozitoarea australiana Gaby Kapps, respectiv Three Brief Nocturnes pentru pian – (1.For a lonely night; 2.A dialogue în the night; 3.Quasi Impromptu For a restless night) şi An Elegy of Passion pentru violoncel şi pian vor fi audiate in concert în prima audiţie absolută (mondială).
Mai jos vă prezentăm o scurtă biografie a fiecărui muzician menţionat mai sus.
Pianista Andreea Bratu s-a născut în Galaţi şi a absolvit Liceul de Muzică “Dinu Lipatti” din Bucureşti fiind licenţiată a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (2001) la clasa de pian a prof. univ. dr. Sandu Sandrin şi clasa de muzica de cameră a prof. univ. dr. Şerban Dimitrie Soreanu. Între anii 2002-2004 urmează specializarea bienală postuniversitară în Muzică Vocală de Cameră la prestigiosulConservatorul “Giuseppe Verdi” din Milano- Italia sub îndrumarea maestrilor Luigi Zanardi şi Daniela Ucello. Desăvârşirea studiilor pianistice se concretizează prin frecventarea unor prestigioase Master-class europene conduse de mari maeştri ai pianului: Evgheni şi Olga Moguilevsky (Belgia-1988) Paul Badura-Skoda (Elveţia-1999) Roberto Szidon (Elveţia–1999) Alain Planès (Bucureşti-2000) Helmuth Deutsch şi Maria di Francesca Cavazza (Italia-2002) Bruno Canino (Italia-2003) Andrea Lucchesini (Italia 2003) Eric Battaglia (Italia-2004). Participări la concursuri naţionale şi internaţionale (Premiul Criticii Muzicale în cadrul Concursului “Mihail Jora” din Bucureşti), la festivaluri în ţară (Festivalul Internaţional al Muzicii şi Dansului- TNOB O. Danovski Constanţa) şi în străinătate (Orchestra Giovanile Trentina- Alto Adige Italia 2014; MozartWoche Salzburg – AMI Italia 2015, Drozdoff Society 2015) în proiecte artistice individuale sau alături de apreciaţi muzicieni români şi străini in formatii camerale (duo si trio).
Din 2005 desfăşoară o constanta activitate didactică si de cercetare în domeniu (Pian si Muzicologie in Interpretare Muzicala) ca lector doctor universitar al Facultaţii de Arte- Universitatea de Stat “Ovidius” din Constanţaprofilul Muzica, obţinand titlul de doctor în Muzica cu Magna cum Laudae la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2010). Obține în 2011, Premiul I al secțiunii Simpozionului Internațional “Disponibilitatea Creativa” de Cultură și Artă organizat de Universitatea “I. Cuza” din Iași în România, studii, participari la conferinte si congrese academice nationale si internationale. Multiple premii naţionale cu elevii îndrumaţi in cadrul concursurilor de pian.
Este solicitata deseori să participe în calitate de invitat sau muzician in cadrul programelor de televiziune românești si din strainatate (Română Televiziunea Națională – TVR – “Serata Muzicala “critic Iosif Sava, 1999; Radiofuziunea ROMANA- Radio Național România critic Rodica Sava, TV Neptun – ArtTV, 2009, Antena 1, 2012, Tv Neptun –2013, Tv National N24 plus 2014, Radio Mozart Italia – interviu 2015 etc.
A inregistrat 6 concerte de muzica de camera- live in dvd pentru “M.E. Productions” Constanta.
Din 2011 este invitata in fiecare an de catre institutii muzicale de grad superior din tara si din strainatate pentru sustinere de cursuri de perfectionare pentru studenti (Masterclass) sau alaturi de profesori universitari din tara \maestrii internationali ai cantului liric (maestrul bas- bariton George –Emil Crăsnaru , prof. la “Robert Schumann” Hocheschule Dusserdolf Germania).
De peste 10 ani Andreea Bratu menţine o constantă şi bogată activitate concertistică concretizată în recitaluri de pian şi muzica de cameră în stagiunile institutiilor de concert naţionale şi internaţionale (România, Belgia, Elveţia, Franţa, Turcia, Italia).
In ultimii trei ani introduce in repertoriu instrumental pentru prima data in Romania, piese pentru pian de Richard Wagner, Charles Valentin Alkan, Alexander Glazunov, Francis Poulenc sau in premiera absoluta, creatii camerale si solistice compuse de Vladimir N. Drozdoff, Olivier dos Santos, Alexander Willians, Daniela Cojocaru, Petre-Marcel Varlan etc.
Violoncelistul Omar Flavio Careddu s-a născut într-o familie de artisti cu multiple influente entice si culturale (tatăl italian și mama sarda, nativă din exoticul Seyscelles).
S-a licentiat in violoncel – muzica clasica – urmand si cursurile post-diploma la Conservatorul “Claudio Monteverdi” din Bolzano, Italia. In vara anului 2010 ca si masterand a fost selectat sa participe la cursurile internaționale de perfecționare de la Castelsardo (Italia), unde a studiat sub îndrumarea maestrului Marco Scano. In prezent preda violoncel la conservatorul SMIM din Bolzano si este sef de partita violoncel in orchestrele “Orchestra Giovanile Trentina” si “Orchestra Boheme” (Trento, Italia).
Isi desavarseste arta interpretarii la violoncel, urmand pe parcursul a 3 ani cursurile de maestrie cu violoncelista americana Donna Magedanz in Sardinia (Italia).
Dorinta de a aprofunda fenomenul muzical il introduce in studiul altor instrumente (flaut, saxofon, chitara) dar si a mai multor stiluri adiacente (jazz, cantecul sud-american, muzica entica internationala), parcurgand o serie de concerte si turnee atat in domeniul muzicii clasice cat si a altor genuri muzicale (concerte cu grupul “Cordas et Cannas”, colaborari cu cantaretul pop Peter Gabriel, inregistrari video difuzate pe ZDF Germania cu grupul tirolez “Kastelruther Spatzen”, interviuri si articole pentru revista muzicala germana “FF”).
A participat ca invitat sau a contribuit cu interpretari in direct, la programe muzicale sau productii registrate pentru TV si Radio: “Cinque stele” (Sardegna), RAI3 Bozen, Sardinia2, ZDF, Rete4, Radio2, SDF, Video33, RTTR, Telepace, Radio Maria, Radio Mir, Radio Mozart Italia, RAI 2.
In februarie 2016 este solicitat in duo cameral (violoncel- pian) pentru turneu de concerte de muzica de camera in Japonia (Osaka, Tokyio).
A inregistrat la diferite case discografice europene 10 CD\DVD, albume muzicale personale sau in colaborare cu distinsi muzicieni.
Cariera sa concertistica muzicala internationala numara peste 800 de concerte in diverse stiluri muzicale (de la muzica clasica la crossover) in mai multe tari (Germania, Austria, Italia, Franta, Spania, Irlanda, USA, Corea de Sud, Japonia, Australia, Canada, Italia, Croatia, Bosnia, Haiti, Rusia, Brazilia) pe mai multe continente (Europa, America de Nord, America de Sud, America Centrala, Asia)
Premiu pentru literatura (2005) acordat de Societatea “Dante Alighieri” din Bolzano, Italia.
Compozitoarea Maria Gabriella Cappelletti (cunoscuta sub numele artistic GABY KAPPS) s-a nascut in 1970 in Melbourne, Australia intr-o familie cu origini italiene si certe inclinatii artistice. Incepe sa studieze muzica (pian) de la varsta de 11 ani la MacDonald School of Music in Melbourne, pentru ca 7 ani mai tarziu sa urmeze in tara de origine a parintilor- Italia, studii superioare muzicale la Conservatorio Musicale Vicenzo Bellini in Catania (Sicilia) sub indrumarea prof. Pietro Cavallieri. Completarea studiilor pianistice se concretizeaza cu participarea la cursurile de perfectionare instrumentala la “Ècole Internationale de Musique” (cursuri de Masterclass) sustinute de maestrul Fausto Zadra in Lausanne, Elvetia.
Preda pian, dirijeaza ansambluri corale (Argos –Grecia, NASSigonella Naval Air base, Liceo Musicale di Tripoli) in timp ce studiaza orchestratie si compozitie la Apollonion Conservatory in Atena, Grecia. Gaby Kapps si o apreciata cantareata de jazz and blues. Incepe sa compuna in diverse stiluri osciland intre idiomul clasic si cel jazzistic, lucrarile sale fiind cu preponderenta piese pentru pian solo si formatii camerale (cvartet de coarde, duo cu pian) colaborand cu muzicieni consacrati din Italia.
In 2016 publica, inregistreaza si lanseaza primul album de autor (cd) la o casa de discuri internationala.