Sunetul muzical înseamnă vibraţie. Meditaţia implică focusarea (concentrarea) minţii asupra unui sunet, a unei rugăciuni, a unui obiect. În cadrul procesului de meditaţie cu ajutorul sunetelor, este creată o imagine muzicală, se respiră ritmic, au loc mişcări organizate. Scopul este de a spori conştientizarea momentului prezent, de a produce o stare de relaxare, de a se reduce stresul, de a se ajunge la o stare de înălţare spirituală.
Sunetele pentru meditaţie sunt considerate aşadar sunete vindecătoare, atunci când sunt utilizate în scop terapeutic. Acestea se pot împărţi în mai multe categorii:
– sunetele instrumentelor muzicale – de exemplu flautul, pianul, clopoţeii;
– sunetele produse de surse naturale, cum ar fi: marea, pârâul de munte, căderea ploilor, cântecul păsărilor, susurul pomilor şi glasul animalelor (nu au nevoie de finisaje ale calculatorului, ele sunt autentice prin natura lor);
– sunetele interioare ale corpului uman – de exemplu bătăile inimii (bătăi care ne ajută să fim conştienţi în a detecta dezechilibre emoţionale în anumite momente ale existenţei);
– sunetele produse de vocea umană.
În această ultimă categorie intră o subcategorie numită sunetele vocalelor. Fiecare vocală are efectul său terapeutic, în momentul rostirii acesteia de către o persoană.

Muzicianul Dorin Achim, clasifică în cartea „Muzica malefică şi muzica benefică” (2001) centrii organismului asupra cărora acţionează emiterea fiecărei vocale, după cum urmează:
– Vocala A: acţionează asupra părţii superioare a toracelui (vârfurile plămânilor), esofagului, celor trei coaste superioare, creierului. Vindecă treptat tuberculoza, ameliorează şi vindecă problemele care apar la nivelul esofagului. Armonizează şi îmbunătăţeşte procesele cerebrale, respectiv memoria, randamentul cerebral. Cu ajutorul vocalei A se amplifică energia afectivă.
– Vocala Ă: acţionează asupra plexului solar şi a regiunii abdominale. Vindecă treptat afecţiunile digestive. Amplifică voinţă şi încrederea în sine.
– Vocala E: acţionează asupra gâtului, a corzilor vocale, a tiroidei, a glotei, a laringelui. Vindecă treptat guşa şi alte tulburări apărute la nivelul gâtului. Amplifică o stare de candoare, o stare de puritate.
– Vocala I: acţionează asupra bronhiilor, inimii, laringelui, gâtului, nasului, creierului, capului. Ajută la eliminarea mucozităţilor din gât şi bronhii. Vindecă treptat tulburările cardiace, ajută la dispariţia migrenelor. Apare veselia, bucuria maximă.
– Vocala Î: acţionează asupra regiunii pieptului şi zona plexului solar. Vindecă treptat migrena, infarctul miocardic, gastritele, ulcerul, tuberculoza pulmonară. Apare o stare generală de bine, de armonie.
– Vocala O: acţionează asupra regiunii toracelui, timusului, regiunii diafragmei. Trezeşte şi amplifică vitalitatea, iubirea pură – fără obiect.
– Vocala U: acţionează asupra regiunii stomacului, ficatului, organelor sexuale. Ameliorează şi vindecă majoritatea tulburărilor stomacale, elimină constipaţia, afecţiunile ficatului, are influenţă benefică asupra rinichiului. Poate fi o modalitate de terapie în tratamentul cu S.I.D.A. Apare o stare de amplificare ce dilată corpul energetic.

În afara vocalelor abordate anterior, cu ajutorul sunetelor pt meditaţie se obţine linişte, armonie, pace interioară. Se amplifică iubirea altruistă pentru absolut tot ce există în Univers iar tensiunile se dezintegrează subtil. Pulsul se normalizează, inima se relaxează. Apar stări de conştiinţă foarte înalte, muzica devenind stimulul de ordin spiritual care armonizează.

Având în vedere complexitatea meditaţiei cu sunete, procesul de percepţie şi integrare a acestora, este explicat prin intermediul a patru trepte/ nivele de recepţie:
1. Prima treaptă / primul nivel corespunde sunetului care poate fi auzit în mod fizic. Acesta este recepţionat ca rezultat de transmitere către ureche a vibraţiilor, impacturilor moleculare şi diferitelor grade de intensitate, claritate, autenticitate sonoră.
2. La al doilea nivel, sunetul poate fi înţeles sub formă de sentimente şi gânduri, aflate în interiorul persoanei şi în concordanţă cu particularităţile acestuia (sentimente şi gânduri transmise către persoana implicată în procesul de meditaţie (de către sunetul respectiv).
3. Al treilea nivel se referă la faptul că, sunetele ce formează muzica devin un mijloc de comunicare şi de înţelegere între oameni. În acest sens apar noi limbaje şi noi forme de muzică (noi tipuri/ genuri muzicale).
4. În cadrul celui de-al patrulea nivel, muzica se impregnează în profunzimile sufletului, ale Spiritului uman. În cadrul acestui nivel este posibilă interpretarea sunetului recepţionat de ureche; sunet care are valenţe pozitive (benefice asupra organismului, asupra sufletului, Spiritului – se identifică o stare de bine a persoanei, de linişte, în momentul audierii sunetului respectiv) sau negative (malefice – sunet ce îmbolnăveşte, ce se reflectă în încordare, nemulţumire pe chipul persoanei, cu impregnări mai profunde asupra stării de sănătate a acestuia).

În ceea ce priveşte sunetele pentru meditaţie, există mai multe tehnici de meditaţie bazate pe sunete. Tehnicile abordate cel mai des în literatura de specialitate sunt următoarele:
1. Practicile orientale budiste sau de Yoga: prin intermediul acestor tehnici s-a studiat din cele mai vechi timpuri modul în care sunetele ne influenţează viaţa. A fost dezvoltată o întreagă ştiinţă bazată pe experienţa practicanţilor de meditaţie prin sunete. Anumite sunete au fost grupate în formule abstracte, apărând noţiunea de mantră. Mantrele sunt sunete a căror vibraţie intră în rezonanţă cu centrii de energie (chakrele) şi care favorizează intrarea mai uşor în meditaţie, în starea de relaxare absolută.
*Mai multe despre mantre poţi citi aici, iar despre chakre aici.
2. Fii un centru pentru sunetele din jur: Această tehnică se poate realiza într-o piaţă sau într-un alt loc în care se întâlnesc foarte multe zgomote. Se vizualizează propria fiinţă ca fiind încadrată într-un centru, se închid ochii şi se vizualizează cum sunetele vin către corpul fizic, însă nici unul dintre aceste sunete nu ating corpul cu adevărat. Sunetele sunt recepţionate permanent la periferie, nu sunt integrate în interiorul fiinţei. Această tehnică este foarte benefică pentru persoanele stresate, respectiv foarte stresate de zgomotele din jur. În acest fel, zgomotul este perceput din ce în ce mai puţin apăsător, cu efecte din ce în ce mai diminuate.
3. Ascultă liniştea: liniştea are sunetul ei caracteristic, definit printr-o formă aparte de ţiuit. Atunci când zgomotele încetează, rămâne „acel ceva”, care înseamnă absenţa zgomotelor: cu alt cuvinte, rămâne sunetul emanat de linişte. Această metodă de meditaţie trebuie practicată într-o situaţie în care este aşternută per total liniştea (de exemplu, în timpul nopţii sau dimineaţă devreme).
Cu alte cuvinte, liniştea interioară şi meditaţia ajută în mare proporţie la maturizarea psihologică a individului. Dacă se adăugă şi muzica, ameliorarea sau menţinerea stării de bine şi de sănătate va fi în acest caz mult mai sigură şi ulterior evidentă.

Concluzionând prin intermediul unui citat relevant la cele spuse anterior, Edgar Cayce împărtăşeşte încă din trecut următoarea concepţie de viaţă, după care ar trebui să se ghideze fiecare persoană (indiferent de gradul de atenţie acordat sunetului, în general, muzicii de meditaţie): „Dă-i muzicii locul care i se cuvine. Entitatea să asculte muzică şi să se lase ghidată de ea, nu muzică la modă, ci aceea care construieşte armonia, care construieşte o punte între sublim şi finit. Cultivă muzica, pe cât posibil, cât mai des în dezvoltarea corpului şi Spiritului. Aceasta îţi va diminua treptat tendinţa spre încăpăţânare.”

Emilia Ionescu – Editor Online