Modalităţi de investigare a efectelor meloterapiei asupra organismului
Cea mai la îndemână modalitate de investigare a efectelor immediate ale meloterapiei asupra organismului este folosirea cardiofrecvenţmetrelor şi a aparatelor EEG (electroencefalograma) portabile. Cu ajutorul lor urmărim în cadrul sesiunilor de meloterapie activă (pacienţii participa direct la producerea muzicii) frecvenţa cardiacă împreună cu zonele din creier active sau activate. Dacă nu am acordul pacienţilor de a folosi aceste aparate, cea mai eficientă modalitate de a investiga efectele meloterapiei asupra organismului dar pe termen lung sunt agendele sau jurnalele, ale căror pagini terapeutul le consulta periodic şi în care îşi face adnotări. Pentru aceasta modalitate avem nevoie desigur de cunoştinţe din domeniul psihoterapiei pentru a putea gestiona corect diferitele stări sau conjuncturi apărute în grup.
În cazul în care doresc să ies din zona folosirii aparatelor sau a notiţelor, pot aborda atitudinea unui naturalist, naturalist care îi observă subiectului toate „devierile” de la starea naturală de homeostazie. Aici pot fi amintite acele manifestări de „piele de găină”, acele sentimente de expansiune sau contracţie a întregului corp pe ritmurile muzicii ascultate, sau chiar ritmurile sale pe parcursul observării.
O altă modalitate de a investiga efectele muzicii este aceea a urmăriri comportamenului şoferilor în trafic în funcţie de muzica pe care aceştia o asculta. Evident, cu cât muzica este mai antrenantă cu atât maniera de condus va fi una violentă şi în invers, dacă muzica este liniştitoare vitezele cu care maşina rulează vor fi mici. Tot în zona aceasta, putem urmări şi sportivii în decursului unui antrenament, ce randament dau în funcţie de muzică aleasă. De mare efect (şi la mare modă) sunt melodiile unde pe un fond muzical o persoană vorbeşte. Acestea se numesc „motivational music” („muzica motivantă”), iar textele sunt bazate pe idei precum: „ieşi din zona de confort!”, „ştii că eşti bun!”, „arata lumii că poţi!” etc.
În conlcuzie, pentru a urmări cât mai bine efectele meloterapiei asupra organismului trebuie să punem subiectul într-un cadru unde el să-şi poată manifesta voinţa sau un cadru unde să-i urmărim procesele biologice. Sau, în cel mai fericit caz pentru noi, un cadru unde să-i putem urmări procesele biologice în timp ce el se lasă purtat de muzică şi-şi manifestă voinţa liber, fără îngrădire.
Damian Deheleanu – Editor Online